Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή ;

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι η επέμβαση στην οποία αφαιρούμε τη σκωληκοειδή απόφυση επειδή φλεγμαίνει ( Οξεία Σκωληκοειδίτιδα ). Όταν η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να καταλήξει σε διάτρηση του οργάνου και περιτονίτιδα. Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική. Η παραδοσιακή επέμβαση για οξεία σκωληκοειδίτιδα απαιτεί μια τομή 3-5 εκ. περίπου στην περιοχή του δεξιού λαγονίου βόθρου (τομή McBurney) και διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος.

Αίτια

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Μπορεί να προκληθεί από κάποια ιογενή λοίμωξη του πεπτικού ή από απόφραξη του αυλού της από κάποιον κοπρόλιθο.

Συμπτώματα

H οξεία σκωληκεοειδίτιδα παρουσιάζεται με πολλαπλές μορφές. Τα συμπτώματά της ποικίλουν από ήπια μέχρι πολύ έντονα. Η τυπική κλινική εικόνα συνήθως ξεκινάει με πόνο γύρω από τον ομφαλό, ο οποίος στη συνέχεια μετατοπίζεται προς τη δεξιά κάτω κοιλία ( δεξιός λαγόνιος βόθρος ) και γίνεται πιο έντονος και οξύς. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό ενίοτε με ρίγος, ανορεξία, εμέτους και γενική καταβολή.

Εάν ο ασθενής με οξεία σκωληκοειδίτιδα δε χειρουργηθεί εγκαίρως, τότε η σκωληκοειδής απόφυση θα υποστεί ρήξη. Στη συνέχεια ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει προσωρινά, όμως σύντομα επανέρχεται δυνατότερος, και επεκτείνεται σε όλη την κοιλία. Παρατηρείται υψηλός πυρετός και η εικόνα του ασθενους επιδεινώνεται με ταχύπνοια, ταχυκαρδία, ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας, υπόταση και στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο σηπτικό shock και τον θάνατο.

Διάγνωση

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι κυρίως κλινική. Δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που θα αποδείξει ή θα αποκλείσει με απόλυτη σιγουριά την οξεία σκωληκοειδίτιδα.
Η έγκαιρη διάγνωση θα εξαρτηθεί από την εμπειρία του χειρουργού, ο οποίος θα αξιολογήσει ένα σύνολο στοιχείων, όπως ιστορικό, κλινικά ευρήματα, εργαστηριακές ή και απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να διαγνώσει ή να αποκλείσει έγκυρα και έγκαιρα την οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται συνήθως με την τοποθέτηση μιας μικροσκοπικής βιντεοκάμερας και τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων μέσω τριών μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Έτσι ο χειρουργός βλέπει μέσα στην κοιλιά και εκτελεί την επέμβαση παρακολουθώντας σε μία οθόνη τις κινήσεις του. Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το χειρουργείο Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή.

Η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική , στην οποία εκτελείται η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, αποφεύγοντας την τομή στην κοιλιά του ασθενούς.

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Μετά την επέμβαση

• Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή.
Οι ασθενείς είναι συχνά σε θέση να πάνε σπίτι την επόμενη μέρα, αν και μερικές φορές απαιτείται παραπάνω από μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Η επιστροφή στο σπίτι πραγματοποιείται μόλις ο ασθενής είναι σε θέση να σιτιστεί χωρίς πόνο και να κινητοποιηθεί χωρίς βοήθεια. Χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να ανακάμψει πλήρως.

• Ανοιχτή Σκωληκοειδεκτομή.
Εδώ η ανάρρωση διαρκεί δύο με τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ θα χρειαστούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για πλήρη ανάρρωση.

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

elliniki-etairia-koloproktologias

Τηλέφωνο: 6995251881
Φαξ: 2410 59 38 30
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
Μαρίνου Αντίπα 2,412 22 Λάρισα, MY DOCTOR 2ος Όροφος,