Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Περίληψη
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης – ενός οργάνου σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Η χοληδόχος κύστη συλλέγει και αποθηκεύει τη χολή – ένα πεπτικό υγρό που παράγεται στο ήπαρ.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια συχνή χειρουργική επέμβαση και ενέχει μόνο μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την επόμενη ημέρα της επέμβασης.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται συνήθως με την τοποθέτηση μιας μικροσκοπικής βιντεοκάμερας και ειδικών χειρουργικών εργαλείων μέσω τριών ή τεσσάρων μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Έτσι ο χειρουργός βλέπει μέσα στην κοιλιά και εκτελεί την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης παρακολουθόντας σε μία οθόνη τις κινήσεις του. Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το χειρουργείο λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί μια μεγάλη τομή για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αυτό ονομάζεται ανοιχτή χολοκυστεκτομή
Αίτια
Η χολοκυστεκτομή διενεργείται συνήθως για τη θεραπεία των χολόλιθων (πέτρες στην χολή) και των επιπλοκών που προκαλούν. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χολοκυστεκτομή εάν έχετε:
• Χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση)
• Χολόλιθους στον χοληδόχο πόρο (χοληδοχολιθίαση)
• Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα)
• Μεγάλους πολύποδες της χοληδόχου κύστης
• Φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) λόγω χολολιθίασης
Κίνδυνοι / επιπλοκές
Η χολοκυστεκτομή ενέχει μικρό κίνδυνο επιπλοκών όπως:
• Διαρροή χολής (χολόρροια)
•Αιμορραγία
• Μόλυνση
• Τραυματισμός γειτονικών δομών, όπως ο χοληδόχος πόρος, το συκώτι και το λεπτό έντερο
• Κίνδυνοι γενικής αναισθησίας, όπως θρόμβοι αίματος και πνευμονία
Ο κίνδυνος επιπλοκών εξαρτάται από τη γενική υγεία / κατάσταση του ασθενή και την αιτία τη χολοκυστεκτομής.
Προετοιμάσία
Τρόφιμα και φάρμακα
Για να προετοιμαστείτε για μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει:
• Να μην τρφάτε τίποτα το βράδυ πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να πιείτε μια γουλιά νερό με τα φάρμακά σας, αλλά αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
• Σταματήστε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε. Συνεχίστε να παίρνετε τα περισσότερα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) επειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διεγχειρητικής αιμορραγίας.
Άλλες προφυλάξεις
Βρείτε κάποιον που θα σας οδηγήσει στο σπίτι και μείνει μαζί σας. Ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να σας οδηγήσει στο σπίτι και να μείνει κοντά σας την πρώτη νύχτα μετά την επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Ανάλογα με την περίπτωσή, ο χειρουργός θα προτείνει μία από τις δύο χειρουργικές προσεγγίσεις:
Ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή)
Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, ο χειρουργός κάνει τρεις / τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά σας. Ένας σωλήνας με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα εισάγεται στην κοιλιά σας μέσω μιας από τις τομές. Ο χειρουργός παρακολουθεί σε μια οθόνη το χειρουργείο ενώ χρησιμοποιεί χειρουργικά εργαλεία που εισάγονται μέσω των άλλων τομών στην κοιλιά σας για να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη.
Στη συνέχεια, οι τομές σας ράβονται και ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διαρκεί συνήθως μία ή δύο ώρες.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο χειρουργός μπορεί να ξεκινήσει με λαπαροσκοπική προσέγγιση και θεωρεί απαραίτητο να μετατρέψει την επέμβαση σε ανοιχτή χολοκυστεκτομή. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω πολλών συμφύσεων από προηγούμενες επεμβάσεις ή επιπλοκές που δυσχαιρένουν την λαπαροσκοπική προσέγγηση.
Κλασσική (ανοιχτή) χολοκυστεκτομή
Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής χολοκυστεκτομής, ο χειρουργός κάνει μια τομή 10 εκατοστών κάτω από τα πλευρά σας στη δεξιά πλευρά της κοιλίας(δεξί υποχόνδριο).
Μετά την επέμβαση
• Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Οι ασθενείς είναι συχνά σε θέση να πάνε σπίτι την επόμενη μέρα, αν και μερικές φορές απαιτείται παραπάνω από μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Η επιστροφή στο σπίτι πραγματοποιείται μόλις ο ασθενής είναι σε θέση να τραφεί χωρίς πόνο και να κινητοποιηθεί χωρίς βοήθεια. Χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να ανακάμψει πλήρως.
• Ανοιχτή χολοκυστεκτομή.
Εδώ η ανάρρωση διαρκεί δύο με τρεις ημέρες στο νοσοκομείο. Ενώ θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για πλήρη ανάρρωση.
Αποτελέσματα
Η χολοκυστεκτομή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τα συμπτώματα που προκαλούν οι χολόλιθοι. Συντηρητικές θεραπείες, όπως τροποποιήσεις διατροφής, συνήθως δεν μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα μετά από χολοκυστεκτομή. Η χοληδόχος κύστη δεν είναι απαραίτητη για την υγιή πέψη. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν περιστασιακά χαλαρές κενώσεις μετά τη επέμβαση, η οποίες γενικά υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Το πόσο γρήγορα μπορείτε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές δραστηριότητες μετά από την χολοκυστεκτομή εξαρτάται από τη μέθοδο που επέλεξε ο χειρουργός σας και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Τα άτομα που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά μέσα σε λίγες μέρες. Όσοι υποβάλλονται σε ανοιχτή χολοκυστεκτομή μπορεί να χρειαστούν έως και 20 ημέρες για να αναρρώσουν πλήρως και να επιστρέψουν στη δουλειά.