Αιμορροΐδες: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Αιμορροΐδες: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Αιμορροΐδες: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

άρθρο μου στο Blog της ιστοσελίδας του Ομίλου ΙΑΣΩ

Περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις δυσάρεστες και επώδυνες συνέπειες της αιμορροϊδοπάθειας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Βρετανικού Συστήματος Υγείας και της Mayo Clinic στις ΗΠΑ, στις ανεπτυγμένες χώρες η νόσος πλήττει ακόμη και το 85% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού. Σήμερα οι αιμορροΐδες αποτελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα. Η νόσος αυτή είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο την παγκόσμια Υγεία, αλλά και την Κοινωνία και την παγκόσμια Οικονομία (υπολογίζεται ότι μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνονται περισσότερες από 200 χιλιάδες εργατοώρες ή 9 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος).

Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας

Η νόσος οφείλεται κυρίως στη συμφόρηση του αίματος στις φλέβες του αιμορροϊδικού πλέγματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης και τη διόγκωση αυτών των φλεβών. Τα συνηθέστερα αίτια είναι η παρατεταμένη ορθοστασία και η καθιστική ζωή, όπως και η περιορισμένη φυσική άσκηση και το υπερβολικό βάρος. Επίσης, προδιαθεσικός παράγων θεωρείται η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή και η δυσκοιλιότητα που συνεπάγεται. Το άγχος και η ένταση διαδραματίζουν παράλληλα κάποιο ρόλο.

Ένοχος όλων αυτών: ο σύγχρονος τρόπος ζωής

Όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά είναι το σήμα κατατεθέν του σύγχρονου τρόπου ζωής του δυτικού κόσμου. Η συχνότερη εμφάνιση της νόσου στις βιομηχανικές χώρες έχει αποδοθεί στην τυπική δυτική διαβίωση που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή (ή εργασία) και διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρμορροϊδοπάθειας:

  • Αιμορραγία κατά την κένωση (ζωηρού κόκκινου χρώματος, αμέσως μετά την κένωση είτε στο χαρτί τουαλέτας ή και στη λεκάνη)
  • Πόνος, δεν εμφανίζεται πάντα, όταν υπάρχει όμως είναι συνήθως αμβλύς. Έντονο άλγος υποδηλώνει συνήθως θρόμβωση ή ραγάδα. Η θρόμβωση των αιμορροΐδων είναι μια οξεία κατάσταση.
  • Πρόπτωση των αιμορροΐδων κατά την κένωση
  • Κνησμός της περιοχής
  • Ψηλαφητή επίπονη μάζα
  • Έκκριση υδαρού ή βλεννώδους υγρού που να λεκιάζει το εσώρουχο

Θεραπεία αιμορροΐδων

Η αρχική επιλογή αντιμετώπισης της πάθησης πρέπει να είναι συντηρητική. Δηλαδή αλλαγή των συνηθειών διαβίωσης και διατροφής. Επίσης, πρέπει να τηρούνται τακτικές κενώσεις του εντέρου και να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα. Όταν αυτοί οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης αποτυγχάνουν μπορεί να δοθεί αγωγή με διάφορα σκευάσματα (κρέμες & αλοιφές) που στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία της νόσου. Η οριστική θεραπεία είναι χειρουργική και ακολουθεί σε πρώιμα στάδια την συντηρητική προσπάθεια αντιμετώπισης όταν αυτή αποτύχει.

Διάφορες μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάποιες από αυτές τροποποιήθηκαν ή και εγκαταλείφθηκαν λόγω των σοβαρών επιπλοκών (π.χ. τεχνική Longo). Οι παλαιότερες τεχνικές είχαν στόχο την αφαίρεση των αιμορροΐδων ενώ οι νεότερες τη διακοπή / ελάττωση της αιμάτωσής τους (HAL-RAR / Trilogy, Laser – LHP / HeLP).

Οι φλέβες του πρωκτικού σωλήνα (αιμορροΐδες) είναι φυσικά ανατομικά στοιχεία, έχουν µορφή μικρών σάκων και συμβάλλουν στην στεγανοποίηση του πρωκτικού σωλήνα. Με τα νεότερα δεδομένα εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που καταργούν την αφαίρεσή τους (τέλος στις αιμορροϊδεκτομές).

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως οι παθήσεις του πρωκτού θέλουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση, από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους χειρουργούς. Είναι αναγκαίο σε όλα τα συστήματα υγείας να διαχωριστεί η Πρωκτολογία από την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και να αναπτυχθούν αντίστοιχα τμήματα σε όλα τα Ιατρικά Κέντρα όπως εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό.

Ο Δρ Εφέογλου είναι πιστοποιημένος ιατρός στην πρωκτολογία (Certified Coloproctology Fellowship) και έχει εκπαιδευτεί στις σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως τη Laser αποκατάσταση HeLP & LHP και τη μέθοδο με χρήση υπερήχων HAL-RAR. Οι μέθοδοι αυτές είναι αναίμακτες και ανώδυνες, ελαχιστοποιούν τα ποσοστά πιθανών επιπλοκών, όπως αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα και συρίγγια, συγκριτικά με παλαιότερες παραδοσιακές τεχνικές και επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Προσθήκη σχολίου

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

elliniki-etairia-koloproktologias

Τηλέφωνο: 6995251881
Φαξ: 2410 59 38 30
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
Μαρίνου Αντίπα 2,412 22 Λάρισα, MY DOCTOR 2ος Όροφος,