Ενδοορθικός υπέρηχος : Η σημασία του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού

Ενδοορθικός υπέρηχος : Η σημασία του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού

Ενδοορθικός υπέρηχος : Η σημασία του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού

Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα larissanet στις 19.07.2019

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών φτάνουν καθημερινά στην πόρτα του γενικού χειρουργού ζητώντας τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού. Υπολογίζεται πως περισσότερο από το 50% του πληθυσμού θα υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις δυσάρεστες και επώδυνες συνέπειες των παθήσεων της περιοχής αυτής, όπως:

  • Αιμορροϊδοπάθεια
  • Ραγάδα πρωκτού
  • Συρίγγιο πρωκτού
  • Απόστημα
  • Κονδυλώματα
  • Ακράτεια
  • Τραυματισμοί κατά τον τοκετό
  • ή και σπανιότερα καρκίνος πρωκτού / εντέρου

Η εμπειρία έχει δείξει πως τα παραπάνω στο σύνολό τους χρήζουν μιας εξειδικευμένης ιατρικής προσέγγισης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, να μειωθεί το ποσοστό επιπλοκών και εν τέλει να ανακουφιστεί κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο ο πάσχων/πάσχουσα.

Ένα σύγχρονο χειρουργικό ιατρείο πρωκτού, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπόσχεται αρτιότητα στη διάγνωση και θεραπεία των συγκεκριμένων παθήσεων. Καίριας σημασίας στην περίπτωση αυτή κρίνεται η χρήση του ενδοορθικού / διορθικού υπερήχου.

Τι είναι ο ενδοορθικός υπέρηχος;

Το ενδοπρωκτικό / διορθικό υπερηχογράφημα (endoanal – endorectal ultrasound) είναι η εξέταση της περιοχής του πρωκτού και του ορθού (περιφερικότερο τμήμα του παχέως εντέρου) που απεικονίζει με πολύ λεπτομερή τρόπο τους ιστούς και τις παθολογικές αλλοιώσεις και συμβάλλει σημαντικά στην διευκρίνιση δυσχερών περιπτώσεων. Η συσκευή αποτελείται από ένα άκαμπτο ηχοβολέα των υπερήχων ο οποίος εισάγεται στον πρωκτικό σωλήνα χωρίς σημαντικό πόνο και επιτυγχάνεται η άμεση ακουστική επαφή με τα τοιχώματα του πρωκτού και του ορθού χωρίς παραμόρφωση των ιστών. Με την εξέταση αυτή απεικονίζονται με λεπτομέρεια τα ανατομικά στοιχεία μέχρι βάθους 5 cm, όπως η υποεπιθηλιακή στοιβάδα, ο έσω σφιγκτήρας, η αγκύλη του ηβοορθικού μυός και ο έξω σφιγκτήρας.

Ποιος ο ρόλος του στην εξέταση της κάθε πάθησης;

Αποστήματα:

Τα περιεδρικά αποστήματα και ειδικά αυτά που εντοπίζονται βαθιά και προκαλούν πόνο και πυρετό αλλά δύσκολα μπορούν να εντοπισθούν, φαίνονται με ευκρίνεια μέσω του ενδοορθικού υπερήχου.

Συρίγγιο

Στην διάγνωση και χαρτογράφηση των περιεδρικών συριγγίων, ειδικά αυτών που υποτροπιάζουν ή έχουν πολλαπλές διακλαδώσεις. Χαρτογραφούνται εύκολα οι αποστηματικές κοιλότητες, οι πόροι και το έσω στόμιο (κατάληξή τους στον πρωκτικό σωλήνα ) των συριγγίων. Βασικά και πολύ σημαντικά ευρήματα του υπερηχογραφήματος είναι η σχέση των σφιγκτήρων με τις αποστηματικές κοιλότητες καθώς και το βάθος των συριγγίων μέσα στους σφιγκτήρες

Μετεγχειρητική πορεία

Με την εξέταση αυτή επίσης ελέγχεται μετεγχειρητικά η πορεία του ασθενούς και ανευρίσκεται οποιαδήποτε υπολειμματική φλεγμονή. Επίσης , πολύ εύκολα απεικονίζεται το απόστημα και το συρίγγιο σε ασθενείς με τη νόσο του Crοhn στον πρωκτό.

Ακράτεια κοπράνων / Τραυματισμοί σφιγκτήρα

Σε ασθενείς με ακράτεια κοπράνων η εξέταση γίνεται με σκοπό τη διαφορική διάγνωση μεταξύ τραυματισμού των σφιγκτήρων ή προϊούσας εκφύλισης του έσω αιδοιϊκού νεύρου. Ερευνάται εάν υπάρχει εντοπισμένος τραυματισμός των σφιγκτήρων. Οι τραυματισμοί των σφιγκτήρων μπορεί να οφείλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως π.χ. εγχείρηση περιεδρικού συριγγίου , διαστολή των σφιγκτήρων για αιμορροΐδες (Μέθοδος κατά Lord) ή ραγάδα, σε δυσχερή & εργώδη τοκετό με ρήξη του περινέου ή σε άμεση κάκωση του πρωκτού. Η διαφορική διάγνωση μεταξύ των καταστάσεων αυτών είναι κρίσιμη στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής λύσης.

Ο αδιάγνωστος πόνος

του περινέου μπορεί να οφείλεται σε μικρών διαστάσεων περιεδρικό απόστημα που γίνεται ορατό μέσω του υπερήχου.

Καρκίνος του πρωκτού ή ορθού

Η ανεύρεση του βάθους διήθησης των νεοπλασμάτων για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πρωκτού και του ορθού επιτυγχάνεται μέσω του ενδοορθικού υπερηχογραφήματος με αποτελεσματική ευκρίνεια.Παράλληλα διευκολύνεται η μετά τη θεραπεία παρακολούθηση. Πολύ εύκολα απεικονίζεται ακόμη το βάθος της διήθησης στους σφιγκτήρες.

Περιπτώσεις δυσκοιλιότητας χωρίς αιτιολογία

είναι δυνατό να διευκρινιστούν εύκολα και γρήγορα

Ο ενδοορθικός υπέρηχος, γρήγορος (15 δευτερόλεπτα εξέταση) και ανώδυνος στη χρήση του για τον εξεταζόμενο, συνιστά μειζονος σημασίας διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού και απαραίτητο εξοπλισμό ενός σύγχρονου πρωκτολογικού ιατρείου.

Προσθήκη σχολίου

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

elliniki-etairia-koloproktologias

Τηλέφωνο: 6995251881
Φαξ: 2410 59 38 30
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
Μαρίνου Αντίπα 2,412 22 Λάρισα, MY DOCTOR 2ος Όροφος,