Κύστη Κόκκυγος

Κύστη Κόκκυγος

Ορισμός

Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Περιέχει ελεύθερες τρίχες και υπολείμματα άλλων ιστών. Παρατηρείται πιο συχνά στους άνδρες σε αναλογία 4:1 και ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 16 -26. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή.
Παρουσιάζεται ως απόστημα κάτω από το δέρμα και ως συρίγγιο με ένα ή περισσότερα εξωτερικά στόμια.

Αίτια

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγος. Μέχρι σήμερα όμως, τα αίτια δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί.
Συχνά ενοχοποιείται η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέσω της μικρής οπής του δέρματος που δημιουργείται από την είσοδο της τρίχας, εισέρχονται στα βαθύτερα στρώματα των ιστών μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία χρόνιας φλεγμονής, η οποία οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία της κύστης κόκκυγος. Εντός της κύστης, πέρα από το φλεγμονώδες υγρό, βρίσκονται πολλές φορές και τρίχες και σμήγμα. Η κύστη κόκκυγος ονομάζεται επίσης τριχοφωλεακό συρίγγιο.

Συμπτώματα

Η πάθηση εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική με μοναδική εκδήλωση μια μικρή εισολκή (λακκούβακι) στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.

  • Πόνος
  • Οίδημα και πρήξιμο της περιοχής
  • Ερυθρότητα
  • Εκροή πύου, αίματος και τριχών από την κύστη
  • Δημιουργία συριγγίων (μικροί πόροι στο δέρμα συνήθως στην μεσογλουτιαία σχισμή)

Θεραπεία

Η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές και δυστυχώς πολλές τραυματικές εμπειρίες αυτών που χειρουργήθηκαν για κύστη κόκκυγος γιατί πολλοί χειρουργοί προτιμούν τις εκτεταμένες αφαιρέσεις της κύστης, οι οποίες προκαλούν μεγάλο ιστικό έλλειμμα, μακροχρόνια αποθεραπεία, πόνο και ταλαιπωρία.
Κατά την επέμβαση ανοίγουμε το συρίγγιο, το καθαρίζουμε και το αφήνουμε ανοιχτό, ώστε να οδηγηθεί σε πλήρη επούλωση από κάτω προς τα πάνω, σε δεύτερο χρόνο.
Απαιτείται για μικρό χρονικό διάστημα τοπική περιποίηση του τραύματος, η οποία δεν απαιτεί κανενός είδους περιορισμό φυσικών δραστηριοτήτων.

Οξεία φάση

Η θεραπεία είναι άμεση:  Διάνοιξη του αποστήματος και η παροχέτευση του πύου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και την σταδιακή υποχώρηση της φλεγμονής.

Χρόνια φάση

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία της κύστης κόκκυγος στην χρόνια φάση είναι χειρουργική.
Διάφορες τεχνικές έχουν αναπτυχθεί και μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την περίπτωση.

  • Η κλασική τεχνική είναι η αφαίρεση της κύστης μαζί με τα συρίγγια με νυστέρι ή με διαθερμία. Μετά την εκτομή το τραύμα μπορεί να μείνει ανοικτό και να κλείσει με καθημερινές αλλαγές σε δεύτερο χρόνο. Η «ανοικτή» αυτή μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι παρουσιάζει πολύ μικρό ποσοστό επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος όμως ταλαιπωρεί των ασθενή για αρκετές βδομάδες με επώδυνες καθημερινές αλλαγές τραύματος μετά το χειρουργείο.
  • Μία επαναστατική και αποτελεσματική μέθοδος στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος  έχει έρθει με το Laser SiLaC (Sinus Pilonidalis treatment – track – Laser Closure).
    Αφού έγινε η λεπτομερή χαρτογράφηση της κύστης κατά την οποία ανευρίσκονται τα όρια της βλάβης καθώς και όλα τα συρίγγια αφαιρείται στη συνέχεια το περιεχόμενο της κύστης που συνήθως αποτελείται από τρίχες και ιστικά ράκη. Αφού καθαριστεί η κύστη  καλά εισάγεται από το στόμιο του συριγγίου μία πολύ λεπτή οπτική ίνα Laser και εφαρμόζεται ακτινοβολία συγκεκριμένης έντασης, η οποία προκαλεί ελεγχόμενη καταστροφή εκ των έσω της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεών τους μέσω θέρμο- / φωτοπηξία.

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

elliniki-etairia-koloproktologias

Τηλέφωνο: 6995251881
Φαξ: 2410 59 38 30
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
Μαρίνου Αντίπα 2,412 22 Λάρισα, MY DOCTOR 2ος Όροφος,