Ραγάδα Πρωκτού

Ραγάδα Πρωκτού

Ορισμός

Η ραγάδα του πρωκτού είναι μία μικρή, επιμήκης σχισμή / πληγή που αδυνατεί να επουλωθεί στον βλεννογόνο του πρωκτικού αυλού. Εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, και προκαλεί συνήθως έντονο πόνο και αιμορραγία κατά την αφόδευση.
Είναι αρκετά συχνή στο γενικό πληθυσμό και συγχέεται με άλλες αιτίες  πόνου και αιμορραγίας, όπως είναι οι αιμορροΐδες.

H ραγάδα είναι συχνή στα παιδιά όμως μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία ανεξαρτήτως φύλου. Στις 85-90% των περιπτώσεων εντοπίζεται στην οπίσθια μέση γραμμή του πρωκτού (6η ώρα) και σε περίπου 10-15%  στην πρόσθια μέση γραμμή (12η ώρα). Ένας μικρός αριθμός ασθενών μπορεί να έχει ταυτόχρονα πρόσθιες και οπίσθιες ραγάδες.
Εντόπιση ραγάδος σε άλλη θέση ή παρουσία πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου υποδηλώνει τη συνύπαρξη άλλης παθολογίας, όπως οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέως εντέρου (Ελκώδης κολίτιδας και νόσου του Crohn).

Αίτια

Κύριος παράγοντας δημιουργίας θεωρείται ο τραυματισμός του βλεννογόνου του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού ο οποίος συντηρεί τον σπασμό του και προκαλεί την ισχαιμία με αποτέλεσμα την διαταραχή στην επούλωση, την δημιουργία ουλής και το έντονο άλγος.
Σπανιότερα οφείλεται σε τραυματισμούς της περιοχής.

Παθοφυσιολογία και φαύλος κύκλος

Κατά την αφόδευση το έλκος της ραγάδας διατείνεται και προκαλεί άλγος και ήπια αιμορραγία που επιμένει για κάποια ώρα μετά την κένωση. Το άλγος μπορεί να είναι τέτοιο ώστε ο ασθενής να αναστέλλει εκουσίως την κένωση, να επέρχεται δυσκοιλιότητα με σκληρά κόπρανα τα οποία όταν πλέον επέλθει η κένωση, τραυματίζουν εκ νέου την περιοχή μην αφήνοντας την ραγάδα να επουλωθεί.

Το ερεθιστικό και μικροβιοβριθές φορτίο των κοπράνων από την άλλη εγείρει φλεγμονώδεις διαδικασίες και χρόνιο φλεγμονώδη ερεθισμό της περιοχής.

Συμπτώματα

Σημεία και συμπτώματα της ραγάδας:

  • Πόνος, συχνά σοβαρός, κατά την αφόδευση
  • Πόνος μετά την αφόδευση που μπορεί να διαρκεί μερικές ώρες
  • Ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή και στο χαρτί τουαλέτας
  • Ορατή σχισμή στην περιοχή του πρωκτού
  • Μία μικρή μάζα ή δερματικό ράκος στο δέρμα της περιοχής

Θεραπεία

Η οξεία ραγάδα υποχορεί και επουλώνετε συνήθως με συντηριτική θεραπεία οταν αυτή ξεκινήσει έγκαιρα και ρυθμιστούν ταυτόχρονα οι κενώσεις. Η φαρμακευτική αγωγή που μειώνει τον τόνο του σφιγκτήρα του πρωκτού βοηθάει σημαντικά στην επούλωση της.
Σε περιπτώσεις, που η οξεία ραγάδα μεταβεί σε χρόνια (> 6 βδομάδων) η χειρουργική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς σε νοσοκομεία και κλινικές στην Ευρώπη και στην χώρα μας, εφαρμώζεται ως μέθοδος πρώτης επιλογής η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή (lateral internal sphincterotomy), η οποία μέν είναι αποτελεσματική όμως συσχετίζεται με κάποιου ποσοστού ακράτειας μακροπρόθεσμα.
Μία σχετικά νέα μέθοδος εφαρμόζεται σε πολλά σύγχρονα ευρωπαϊκά  πρωκτολογικά κέντρα και τείνει να αντικαταστήσει την σφιγκτηροτομή. Η εκτομή της ραγάδας και αποκατάσταση του πρωκτόδερμα με πρωκτοπλαστική (Anoplasty V-Y) σε συνδυασμό  έγχυσης “Botoxulin A” θεραπεύει την ραγάδα διατηρόντας τον σφιγκτήρα.

Εάν πονάτε κατά την αφόδευση ή παρατηρείσετε αίμα στα κόπρανα ή και στο χάρτι τουαλέτας απευθυνθείτε σε έναν χειρουργό.

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

Τηλέφωνο: 2410 99 60 10
Φαξ:
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών