Δερματικά Ράκη

Δερματικά Ράκη

Δερματικά Ράκη

Ορισμός

Τα δερματικά ράκη ή και «skin tags», είναι μία ιδιαίτερα συνηθισμένη πάθηση και πρόκειται για υπερτροφικά εξογκώματα του δέρματος  που ευρίσκονται στην περιπρωκτική χώρα και δημιουργούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.
Τα δερματικά ράκη του πρωκτού (skin tags) είναι συνήθως αποτέλεσμα ή κατάληξη μιας άλλης παθολογίας στη περιοχή, όπως π.χ. μετά από θρόμβωση, ή μετά από χειρουργική επέμβαση π.χ. για αιμορροΐδες.

Συμπτώματα

  • Φαγούρα στην περιοχή και πρωκτίτιδα είναι συνήθισμένα συμπτώματα (η καθαριότητα της περιοχής επιτυχάνεται δύσκολα)
  • Μπορεί να συνυπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις (ραγάδα, κονδυλώματα κτλ.)

Θεραπεία

Τα δερματικά ράκη του πρωκτού συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό μπορούν όμως να δημιουργίσουν προβλήματα κυρίως αισθητικής. Συχνά προκαλούν επανελλειμένες φορές φλεγμωνές και ενοχλητικό κνησμό επειδή η περιοχή του πρωκτού δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί απόλυτα καθαρή.
Επειδή όμως  βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να συνυπάρχουν πιο σοβαρές παθήσεις όπως η ραγάδα δακτυλίου και το ράκος να είναι το λεγόμενο δερματικό ράκος φρουρός (sentinel skin tag). Η αντιμετώπιση τους είναι χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο ή σε περίπτωση πολλαπλής προσβολής με γενική νάρκωση στο νοσοκομείο.

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

elliniki-etairia-koloproktologias

Τηλέφωνο: 2410 99 60 10
Φαξ: 2410 59 38 30
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών