Δερματικά Ράκη

Δερματικά Ράκη

Ορισμός

Το δερματικό ράκος ή και «skin tag», είναι μία ιδιαίτερα συνηθισμένη πάθηση και πρόκειται για υπερτροφικά εξογκώματα του δέρματος  που ευρίσκονται στην περιπρωκτική χώρα και δημιουργούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.
Το μέγεθος του κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι 1-2 εκατοστά. Τις περισσότερες φορές έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή είναι ελάχιστα πιο σκούρο. Πολύ συχνά, δεν είναι εμφανές και δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, οπότε και μπορεί να παραμείνει χωρίς να αντιμετωπιστει.
Το δερματικό ράκος δημιουργεί πτυχές οι οποίες δυσχεραίνουν την τοπική υγιεινή, συγκρατώντας υπολείμματα της κένωσης. Πολύ συχνά συνυπάρχει με το ράκος δέρματος και έντονη πρωκτίτιδα, η οποία υποχωρεί με λίγο σχολαστική καθαριότητα και τρεχούμενο νερό.
Τα δερματικά ράκη του πρωκτού (skin tags) είναι συνήθως αποτέλεσμα ή κατάληξη μιας άλλης παθολογίας στη περιοχή, όπως π.χ. μετά από θρόμβωση, ή μετά από χειρουργική επέμβαση π.χ. για αιμορροΐδες.

Συμπτώματα

  • Φαγούρα στην περιοχή και πρωκτίτιδα είναι συνήθισμένα συμπτώματα (η καθαριότητα της περιοχής επιτυχάνεται δύσκολα)
  • Μπορεί να συνυπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις (ραγάδα, κονδυλώματα κτλ.)

Διαγνωση

Η διάγνωση του περιπρωκτικού ράκος δέρματος θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτολόγο με σκοπό τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Οι παθήσεις που θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από τα πρωκτικά δερματικά ράκη είναι οι εξής:

  • Αιμορροΐδες
  • Θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας
  • Ραγάδα δακτυλίου
  • Περιεδρικό απόστημα & συρίγγιο
  • Κονδυλώματα πρωκτού
  • Καρκίνος πρωκτού
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις
  • Δερματικές παθήσεις του περιπρωκτικού δέρματος (π.χ. ψωρίαση, ομαλός λειχήνας κλπ)

Θεραπεία

Τα δερματικά ράκη του πρωκτού συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό μπορούν όμως να δημιουργίσουν προβλήματα κυρίως αισθητικής. Συχνά προκαλούν επανελλειμένες φορές φλεγμωνές και ενοχλητικό κνησμό επειδή η περιοχή του πρωκτού δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί απόλυτα καθαρή.
Επειδή όμως  βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να συνυπάρχουν πιο σοβαρές παθήσεις όπως η ραγάδα δακτυλίου και το ράκος να είναι το λεγόμενο δερματικό ράκος φρουρός (sentinel skin tag). Η αντιμετώπιση τους είναι χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο ή σε περίπτωση πολλαπλής προσβολής με γενική νάρκωση στο νοσοκομείο.
Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα και στην εργασία του την επομένη ημέρα. Η εκτομη γίνεται είτε αμιγώς χειρουργικά είτε με τη χρήση διαθερμίας ή laser.

IASO Thesalias

Fellow American College of surgeons

elliniki-etairia-koloproktologias

Τηλέφωνο: 6995251881
Φαξ: 2410 59 38 30
8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας- Αθηνών, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Εξωτερικό Ιατρείο 23, 41 500, Λάρισα
Μαρίνου Αντίπα 2,412 22 Λάρισα, MY DOCTOR 2ος Όροφος,